I Komplett bank er lånerenten på 7,9-24.9 prosent, ifølge deres nettside. Har man 200 000 kroner til høyeste rente, betyr det at man betaler nesten 50 000 kroner i året. Til sammenligning er tilsvarende boliglånsrente på 2,4 prosent, altså under 5 000 kroner i året. Nettopp derfor kan det være mye å spare på en gjennomgang. Vi vet at mange av våre kunder har forbrukslån andre steder, og at de sannsynligvis kan spare penger på å samle alt. I beste fall kan du få lån med sikkerhet i bolig, alternativt kan Eika Smålån være en løsning.

Få oversikt
Det første man bør gjøre er å få oversikt. Dette gjør du enkelt ved å logge deg inn på  Norsk Gjeld eller Gjeldsregisteret. Du kan også benytte horde-appen for å se alle dine kredittkort og forbrukslån.

Dersom du har inkassosaker kan du finne dem her:

Sett gjerne også opp en oversikt over inntekter og utgifter så det er enklere å se dine økonomiske muligheter.
Har du havnet i «gjeldsfella» må du mest sannsynlig senke forbruket ditt for å komme videre. Se bevegelsene på kontoer og kort de siste måneden og forsøk å få en oversikt. Hvor havner pengene? Er det forbruk du kunne ha greid deg uten? Kanskje utgjør småshopping på kafeer og bensinstasjoner mye penger? Har du abonnementer du kunne ha greid deg uten? Går det mye penger på restauranter og take-away? Banken eller en annen rådgiver kan hjelpe deg med å få oversikt, men å stramme inn på forbruket må du nok gjøre selv.

 

Samle gjelden til et lån
I mange tilfeller lønner det seg å refinansiere gjelden til ett oversiktlig lån, særlig dersom gjelden består av dyre kredittkort eller andre lån med høye renter og gebyrer. Forhåpentligvis får du litt lavere renter, samt bedre kontroll ettersom det kun er et lån å betjene. Har du boliglån kan du forsøke å samle den totale gjelden der, eventuelt få noen til å stille som kausjonist for deg. Alternativt kan du refinansiere alt i ett stort forbrukslån. Sistnevnte er ikke optimalt, men bedre enn mange små dyre lån.

Ikke vær redd for å snakke med banken. Vi forstår at det kan føles flaut men dette er jobben til kundebehandlerne, og du er hverken den første eller siste som trenger hjelp. Naturligvis har også alle våre rådgivere taushetsplikt om alt du forteller.

 

Fjern fristelser
Har du fått en oversikt over utgifter, vet du også hvilke fristelser som koster mest. Nå gjelder det å fjerne disse. Si opp, klipp og kast kort du ikke behøver. Slett profilen din på gamblingsider eller andre steder hvor du bruker penger. Trykk «unsubscribe» på tilbudsmailer som er fristende. Er du som folk flest, så spiser du dersom godteskålen står fremme. Det sikreste er da å ikke ha godteri tilgjengelig i huset.

Du kan sette opp frivillige kredittsperrer hos kredittbyråene. Da får du automatisk avslag på søknader om kredittkort og forbrukslån. Du bruker BankID for å logge inn på portalene.
Dersom du har alle kontoer, lån, bankkort og kredittkort i en bank, har du full oversikt på ett sted, mobilbanken eller nettbanken.

 

Søk råd
Også når det gjelder økonomi er det å grave hodet ned i sanden en dårlig strategi. Å legge regninger og inkassokrav i en skuff gjør det bare verre. Tro meg: kreditorene glemmer deg ikke!
Derfor er det lurt å søke råd om du har mistet kontrollen. En god venn eller familiemedlem kan være til god hjelp.
NAV har også tilbud om økonomisk rådgivning/gjeldsrådgivning en egen økonomiråd-telefon (eller chatt).
Du trenger ikke si hvem du er for å snakke med NAV-rådgiverne.
Som bank ønsker vi alltid å hjelpe kunder med å få kontroll over økonomien. Våre kunderådgivere har lang erfaring med mange ulike situasjoner. Har du havnet i trøbbel, kommer du langt med  ærlighet og ydmykhet.  Så ikke vær redd for å ta et møte med en av våre rådgivere!