- Stadig flere av våre kunder oppdager at fondsparing er det mest lønnsomme for langsiktig sparing, og det har gitt en gledelig vekst i spareavtaler, sier banksjef Børre Grovan. Spareavtale nr 1000 ble inngått av Joachim Lian, og det ble markert med overrekkelsen av en sjekk på kr 1000,- til ekstra fondsparing.

- Jeg har spart i BSU og vanlig banksparing tidligere, men nå ville jeg prøve å få med litt av avkastningen fra børsen. Over tid vil jo det gi bedre avkastning, sier Joachim Lian. 23-åringen har vært flink til å spare gjennom flere år. Derfor hadde han nok egenkapital til å kjøpe sin egen bolig rett før årsskiftet. Kravet myndighetene setter til egenkapital er i dag 15 prosent. Det betyr altså at du må ha spart 225 000 kroner for å kunne finansiere en bolig til 1,5 millioner kroner.

Fikk en låneramme

- Jeg hadde et møte med Astrid i banken for å høre hvor mye jeg kunne låne. Hun satte opp et regnestykke og gav meg et maksbeløp, og så brukte jeg vel en måneds tid før jeg fant den leiligheten jeg ville ha. I forrige uke overtok jeg den, en leilighet på 52 kvadratmeter på Kaldnes, forteller Joachim. Det var også i banken Joachim fikk se forskjellen i avkastning i bank og fond de siste 15 årene, noe som fikk 23-åringen til å starte med månedlig sparing i fond: kr 300,- i Eika Spar og kr 300,- i Eika Balansert.  Med disse to fondene har han en god spredning i aksjer og rentepapirer.

- Jeg har vært heldig å kunne bo hjemme uten å betale noe, samtidig som jeg har hatt en god inntekt. Sparebeløpene har blitt trukket fra lønnskonto på samme dato som lønningen kom inn. Derfor har jeg greid å bygge egenkapital.
- Tror du at du fortsatt vil spare mye med egen bolig og boliglån?
-  Jeg spent på hvordan det blir å bo for meg selv, og hvor mye mer utgifter jeg får. Men nå skal jeg i militæret i april så da må jeg nok fryse fondsparinga litt.  BSUen skal jeg uansett fylle hvert år framover, sier 23-åringen. BSU er den smarteste sparingen for ungdom. Med BSU-sparing får du ikke bare bankens aller beste rente – du får også 20 prosent igjen på skatten.


- Bruk rentebufferen

- Joachim er jo på mange måter en drømmekunde som er flink til å spare,  har orden på økonomien og realistiske planer.  Når vi behandler en lånesak hos oss skal du ha inntekter nok til å tåle en renteøkning på fem prosent. Mange bruker nok det de har til rådighet i forbruk, men noen, som Joachim, er flinke til å sette av denne rentebufferen til sparing. Det er veldig lurt, sier Astrid og viser til følgende eksempel: Dersom man sparer 500 kroner i måneden i fond fra man er 23, har du 2,6 millioner når du når pensjonsalder (67). Venter du derimot til er 40 år må du spare over 2000 kroner i måneden for å oppå samme beløp.