- Feriepengene er jo til ferie og de fleste kan bruke litt ekstra på reiser og hygge uten å ha dårlig samvittighet. Men samtidig kan det være smart å bruke litt av handlingsrommet til sparing, nedbetaling av gjeld eller å bygge opp en buffer til uforutsette utgifter, sier kunderådgiver Janett Kolstad.

 

Bli kvitt gjeld

Har du mye gjeld, kan det være lurt å bruke skattepenger på nedbetaling, og særlig om du har dyre smålån og kredittkort-gjeld. For noen kan ferie- og skattepenger være en mulighet til å komme ajour. Da bør man benytte muligheten og kanskje utsette litt på de store ferieplanene.

Mens nordmenn flest bruker feriepengene på ferie, sier 41 prosent at skattepengene brukes til sparing.
- Om økonomien er trang, kan det være smart å sette noe til side på en sparekonto. Vi anbefaler at man har 1-2 månedsinntekter i en buffer til uforutsette utgifter, sier rådgiveren.

 

Smart sparing

En stadig fallende rente gjør at det er lite å hente på banksparing. Dersom du har et langsiktig sparemål bør du heller plassere pengene i fond. Historien viser at man får mye mer igjen for pengene i fond enn i banksparing. Vårt mest solgte fond Eika Spar har også vist hyggelige tall: Til tross for en nedgang  på slutten av fjoråret er avkastningen siste tre år på 8,33 prosent pr år. Avkastning siste fem år er på 6,58 prosent pr år.

 Er du under 34 år er BSU den aller beste spareformen. Renta er gunstig, og i tillegg har du skattefordelen som gjør at du kan få penger igjen på skatten neste år.

- Når man vurderer spareformer bør man også vurdere sparemål og risikovilje. Om du er usikker på hva du vil få i pensjon, kan det være smart å sjekke dette også. Etter pensjonsreformen er alle blitt avhengig av egen sparing for å opprettholde levestandarden som pensjonist. Det er mye å forholde seg til, men rådgiverne i Andebu Sparebank kan veilede deg, forteller Janett Kolstad.

 

Helhetlig gjennomgang

Det er ikke bare lokalene som nye – også metodikken på kundesamtalene er pusset opp i Andebu Sparebank. Målet er å hjelpe kundene med en god og helhetlig plan for økonomien.

-Vi har kompetente rådgivere som hjelper deg med å se på dagens situasjon, framtiden og om noe skulle skje med deg eller familien. Etter en slik gjennomgang får du god oversikt over eget forbruk, lån, sparing, forsikringer og pensjonsopptjening. Dersom du ønsker det, får du også råd om finansiering og sparing og tips om hvordan du kan håndtere din hverdagsøkonomi, forteller assisterende banksjef Bjørn Einar Grytnes.
En økonomisk gjennomgang koster ingenting annet enn at du må sette av en time til gjennomgang. I etterkant får du en oppsummering med en plan for din framtidige økonomi.