Det generelle lønnsoppgjøret i Norge er ikke veldig høyt, og for noen er det mindre enn den generelle prisstigningen. Men kanskje du er en av de heldige som har fått et lønnstrinn eller tre på grunn av økt ansiennitet eller endring i stilling.
Noen får mer og noen får mindre, men de aller fleste går opp i lønn. Det sentrale lønnsoppgjøret er gjeldende fra mai, men de fleste arbeidsgivere gjennomfører ny lønn fra juli eller august måned. Da får du også etterbetalt økningen fra mai.

Sparetriks
- Det er veldig lett å la lønnsøkningen gå i «det store sluket». Mange av oss bruker det de har tilgjengelig enten lønnen er lav eller høy. Et lurt triks kan derfor være å benytte muligheten når man går opp i lønn til å sette av lønnsøkningen til sparing, sier fagansvarlig på sparing, Torild S. Larsen. Sammenlign gjerne lønnsslipper eller utbetalinger fra august og mai og se hvor mye ekstra du vil få. Sett det samme beløpet som et fast trekk, rett etter lønningsdato. Dette gjør du selv i nettbanken.

Hva slags sparing?
Er du under 34 er BSU-sparing det første du bør tenke på. Sparing i BSU gir den beste bankrenta og en god skattefordel og ikke minst viktig egenkapital til din første bolig. Dersom dette ikke er aktuelt for deg, bør du vurdere hva du ønsker å spare til. Har du et kortsiktig sparemål, anbefaler vi banksparing. Med fast månedlig sparing er det Bare Spar som gir den beste renta. Sparer du langsiktig, for eksempel til pensjon, lønner det seg å spare i fond. Kontakt gjerne banken for råd om fond, eller se våre nettsider for mer informasjon. På nettsidene har vi også kjekke sparekalkulatorer der du kan se hvor mye du må spare i måneden for å oppnå et ønsket sparebeløp.

Pensjon
Etter pensjonsreformen vil fremtidens pensjonister måtte spare mer selv for å få en pensjon til å leve med. Pensjonen gjennom Folketrygden blir mindre, og du og jeg må spare gjennom bedriften og ved egen sparing, dersom vi ikke skal gå vesentlig ned i inntekt etter pensjonsalder.
Å starte i tidlig alder og spare litt hver måned kan være veldig lurt:
Dersom du sparer 500 kroner i måneden i fond fra du er 25 år, vil du kunne ha ca. 2,5 millioner til pensjonsalder. Venter du til du er 35, må du faktisk spare hele 1200 kroner i måneden for å oppnå samme sum. Venter du til du er 45, må den månedlige sparingen være på nesten 3000 kroner.*
Fra i høst har myndighetene innført en ny Individuell pensjonssparing (IPS) som gjør at du kan få skattefradrag på sparingen. Mer om dette på våre informasjonsmøter.

* Beregnet med Eikas sparekalkulator, sparing i aksjefond og forventet pensjonsalder 70 år.

 

5 sparetips

  1. Sett av lønnsøkning eller uventede inntekter på sparekonto
  2. Trekk pengene (som et fast trekk) fra lønnskontoen
  3. Er du under 34 bør du spare i BSU som både gir god rente og skattefradrag
  4. Sparer du til et konkret kortsiktig mål, bør du spare på kapitalkonto eller Bare spar
  5. Sparer du langsiktig, for eksempel til pensjon, bør du spare i fond