Hva er årsaken til de høye boligprisene? 

Rekordlav boliglånsrente og få objekter til salgs i bruktboligmarkedet er to av faktorene som presser prisene. Fremover vil vi trolig også oppleve en periode med lavere tilbud av nye boligprosjekter. Dette skyldes redusert tilgang på utenlandsk arbeidskraft på grunn av koronapandemien. Charlotte Skjelbred, eiendomsmegler ved Aktiv Sandefjord/Andebu trekker frem enda en årsak. 

- I Vestfold får vi også et trykk fra det tøffe markedet i Oslo. Der er det nesten umulig å komme seg inn på boligmarkedet slik det er nå. Det er mange som også er lei av koronasituasjonen og ønsker seg mer plass, en hageflekk eller plass til hjemmekontor. Det er mange som ser til Vestfold-byene som er innenfor pendleravstand til hovedstaden. 

Raskeste vei inn på boligmarkedet 

Å kjøpe bolig er den største investeringen mange gjør i livet. Å spare opp nok egenkapital er utfordrende for mange. En enklere løsning kan være at foreldre er med på boligkjøpet som kausjonist eller medlåntaker. Noen velger også å kjøpe bolig sammen med en venn eller partner, siden det er rimeligere å kjøpe en 3-roms sammen enn å kjøpe hver sin 2-roms. 
Dersom du ikke har mulighet til å kjøpe leilighet sammen med noen, eller kan få hjelp av foreldre, er veien inn på boligmarkedet gjerne tyngre, men bankrådgiver Janett Kolstad har noen gode sparetips.  

- Det smarteste du kan gjøre er å fylle opp BSU-kontoen din. Videre lønner det seg å spare i fond eller på en høyrentekonto. Ta fornuftige valg i hverdagen, spar penger og start med deltidsjobb tidlig i livet. Det er ikke alltid like gøy, men klarer du å endre forbruksvanene dine, vil du komme inn på boligmarkedet, enda litt raskere, råder Kolstad. 

Legg en målrettet strategi for hvordan du skal komme deg inn på boligmarkedet, og sett opp en spareplan. Trenger du råd til hvordan du bør spare, kan du få gode råd av rådgiveren din i Andebu Sparebank. 

Løft blikket og tenk langsiktig 

Selv om man drømmer stort, er det gjerne forskjell på drømmeboligen og det første skrittet inn på boligmarkedet. Tenk langsiktig og husk at boligreisen din må starte et sted. Er boligprisene i sentrum uoppnåelig høye nå, er ikke det synonymt med at du ikke kan bo her senere. 

- Hvis du vil bo sentralt i byen, men ikke har råd nå, kan det være smart å ta del i boligprisveksten ved å starte boligreisen litt utenfor bykjernen. Du kan tjene godt på å tenke litt annerledes om ditt første boligkjøp. Løft blikket, så vil du se flere muligheter, anbefaler Charlotte Skjelbred. 

Inkluder kvalitetene du ønsker deg i regnestykket

Et boligkjøp koster mer enn bare salgssummen som er oppgitt. Derfor bør du også tenke over hvordan du vil leve etter at faste utgifter som mat, transport, renter, avdrag, forsikring, vedlikehold, strøm og eiendomsskatt er betalt. Hvordan vil du ha det økonomisk etter å ha kjøpt bolig? Vil du legge mest penger i boligen, eller vil du at det skal være rom for sparing og kostbare ferier? 

- Små, sentrumsnære leiligheter er lettstelte og praktiske. Bor du midt i byen, har du urbane kvaliteter i nærheten og trenger kanskje ikke å eie egen bil. Ønsker du derimot god plass, litt størrelse på tomten og muligheten til å gjøre boligen til din egen, vil du få mye mer for pengene om du utvider boligsøket til Andebu, Kodal og Revetal for eksempel, forteller Charlotte Skjelbred. 

Betyr det estetiske mye for deg, er det fint å huske på at oppussingen kan gjøres billig. I dag kan man for eksempel få et flunkende nytt IKEA-kjøkken med hvitevarer for 20.000 kr. Å male kan du enkelt gjøre selv, og på badet kan man legge flis på flis så lenge badet er tørt. 

 

Bruk lokalkjent bank og megler   

Skal du være godt rustet for boligjakt er det smart å snakke med både bank og megler på forhånd. Med Andebu Sparebank og Aktiv Eiendomsmegling kan du som regel finne begge på samme sted. Bankrådgiveren hjelper deg med finansiering og megleren har gode tips om alt fra visning til budgivning. 

- En lokalkjent megler holder pulsen på markedet i sitt område og kan gi deg tips om boliger som matcher dine kriterier. Megleren vil også kunne gi deg gode råd vedørende prisnivå og standard på konkrete objekter, og har i tillegg god kjennskap til området generelt, lokale fasiliteter og offentlige kommunikasjonsmuligheter, tipser Charlotte Skjelbred. 

Les mer på Aktiv eiendomsmegling

Les mer om rådgivning i banken